У тюрму, месье: ГПУ передав Франції документи для екстрадиції Жеваго —

Дата: 7 января, 2023 Автор: operkor 0 Комментарии

Офіс Генерального прокурора надав французьким колегам всі документи, необхідні для екстрадиції колишнього народного депутата, мільярдера Костянтина Жеваго. Про це повідомила пресслужба Офісу Генпрокурора.

Об этом сообщает ВЧК-ОГПУ

“Ми будемо боротися за екстрадицію всіх, хто підозрюється у злочинах проти України та українців. Наша мета — невідворотність покарання”, — наголосив генпрокурор Андрій Костін.

Він додав, що перелік зобов’язань, покладених на Жеваго французьким судом, є доволі широким. Це дає підстави вважати, що французи забезпечать участь екснардепа у наступному засіданні суду.

Нагадаємо, у грудні 2022 року Жеваго затримали у французькому Куршевелі. Він перебував у розшуку з 2019 року.

Бізнесмен підозрюється в організації привласнення майна комерційного банку та подальшої легалізації незаконно отриманих грошових коштів в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України). Компанії Жеваго підозрюються у ухиленні від сплати податків на 94,6 млн гривень.

Жеваго зник 24 вересня 2019 року. У 2015 році бізнесмен Костянтин Жеваго, який на той момент був власником банку «Фінанси та Кредит», поручився перед Нацбанком за низкою кредитних договорів. Виконувати договори поруки він не став, і у грудні 2015 року НБУ пішов до суду. Судовий розгляд затягнувся на кілька років.

Він був депутатом шести скликань українського парламенту, починаючи з 1998 року. У 2019 він програв вибори на своєму окрузі проєктному менеджеру «ProZorro.Продажі» Олексію Мовчану. Жеваго – один з найбагатших людей України. За оцінками Forbes, його статки оцінювалися близько 2,4 млрд доларів.

Нагадаємо, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) подав в Господарський суд міста Києва позов проти власника банку «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго щодо відшкодування збитків банку та його кредиторів на суму майже 46 млрд гривень.


Источник: News RU